Je huis als manager van je leven: 5 ideeën voor een slimme woning

Ongetwijfeld heb je het al gemerkt. Je woning begint op een (klein) bedrijf te lijken. Met een inkoopafdeling, een huishouden dat geregeld moet worden en financiële zaken die je in het oog moet houden. Daarnaast moet je nog rekening houden met wat me-time, vrienden en familie. En ja, er moet nog eten op tafel komen ook. Als je bedenkt dat je hierbij nog fulltime of parttime moet werken en je privéleven in balans moet houden … dan moet je haast creatief zijn om alles te kunnen bolwerken. Multitasking to the rescue! Omdat timemanagement steeds meer een issue wordt, merken we dat meer en meer opdrachtgevers verlangen naar een woning die als het ware als manager functioneert. Een huis of flat die je leven helemaal op orde krijgt en je dagelijkse rush iets draaglijker maakt. Met andere woorden: een slimme woning. Hieronder brengen we je alvast op ideeën. 

Een goeie binnenkomer

Neen, hier hebben we het niet over een clichéopeningszin om het ijs te breken tijdens je eerste date. Maar letterlijk: een slimme hal of gang. Beschik je over een kleine inkomhal? Deel de ruimte dan op een slimme manier in. Maak gebruik van kasten op maat, inbouwkasten of een handige garderobe. Hoe meer schappen, hoe beter. Voorzie een hoedenplank (ja, je mag er ook petten op leggen!), kleerhangers voor je zomer- of winterjassen, een plekje voor handtassen, paraplu’s, handschoenen, enzovoort. Wie weet, worden mondkapjes wel een vast kledingitem die een apart plekje in je garderobe opeisen, zodat je ze niet vergeet. Haast en spoed is zelden goed. Wellicht heb je ook al eens naar je sleutels gezocht. “Waar heb ik die weer gelegd? En ik ben al zo laat!” In dat geval is een sleutelkastje een absolute must. Er bestaan verschillende uitvoeringen: van landelijk tot strak. Van inox tot hout.

Huis managen

Een comfortabele werkplek

Sinds de coronatijd zijn we allemaal massaal beginnen thuiswerken. Hierdoor hebben we niet alleen beseft dat een comfortabele werkplek geen evidentie is en dat een hoekje aan de woonkamertafel of in de keuken niet volstaat. Maar ook dat onze werkplek niet altijd even professioneel is ingericht. Zeker niet als we in een donker zolderkamertje aan de slag gaan. Heb jij ook gemerkt dat je hier en daar een stopcontact tekort had? Of dat de wifi niet altijd overal even goed werkte? Of dat de verlichting te zwak was om optimaal, geconcentreerd en efficiënt te kunnen werken? Dat zijn inderdaad typische zaken waarmee je rekening moet houden als tijd een kostbaar bezit is en als je aan een sneltempo leeft. Dan heb je geen zin om uren aan die wifiverbinding te zitten frunniken. Time is money, baby!

Zolderruimte optimaal benutten

Slimme keukentoestellen

Ben je ook zo’n coffee addict? Dan is er niets vervelender dan een koffiezetapparaat dat ’s morgens niet meteen aan de gang wil. Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook slimme koffiezetapparaten. Vanuit je bed zet je het apparaat aan via de app op je smartphone. Wist je dat je zelfs je favoriete bonensoort, koffiesterkte en temperatuur kan bepalen? Daarnaast bestaan er ook intelligente ovens. Op weg naar huis na een lange werkdag? Dan is het handig dat je de oven al kan voorverwarmen voor die heerlijke quiche met broccoli en zalm of pizza salami bijvoorbeeld. Weer een half uurtje gespaard! Ten slotte is een slimme koelkast he-le-maal het einde. Want wat een ellende als de melk plotseling op is en je op het punt staat om heerlijke pannenkoeken te bakken voor de kinderen. Dit wil je niet meemaken! Tegenwoordig bestaat er een koelkast die gewoon de voorraad voor jou bijhoudt. En dreigt er iets uit voorraad te raken? Dan wordt de bestelling bij de supermarkt automatisch geregeld. Die voordeur moet je wél nog openen natuurlijk, wanneer jouw bestelling wordt geleverd J. Bovendien kan zo’n koelkast ook nauwkeurig bijhouden wanneer de houdbaarheidsdatum van je producten is overschreden. Want geraspte kaas met schimmel, dat lust niemand.

Slimme keukentoestellen

Lang leve de robots

Toegegeven, we houden er niet van dat machines er steeds meer in slagen om beroepen van mensen in te nemen. Maar als het op huishoudelijke klusjes aankomt, horen we zelden iemand klagen. Want wat is het fijn als zo’n grasmaaiertje zelf het gras bijhoudt en netjes gaat opladen, zodra de klus is geklaard. Of zo’n robotje dat je woning stofvrij houdt. Hoe minder huishoudelijke taken er op ons to-dolijstje staan, hoe meer qualitytime we voor onszelf hebben. En dat is in tijden van stress en burn-outs zeker een must.

Voor elke sfeer, de juiste verlichting

Verlichting is zoveel meer dan een gloeilamp. Hoewel zo’n peertje ook wel charme heeft in een moderne of industriële woning. Maar het spreekt voor zich dat een namiddagje werken niet hetzelfde soort verlichting vraagt als een romantisch diner bij kaarslicht of een avondje op de bank met een goeie pageturner. Dan is het handig dat je met een simpele klik de ideale verlichting regelt vanop je smartphone of tablet. Heel wat opdrachtgevers vragen om ledverlichting op te nemen in het lichtplan van hun woning, omwille van de duurzaamheid en energievriendelijkheid. Stem de juiste lichtwaarden en -kleuren af op de functie van je woonruimte.

Bollenschuur laten vormgeven

Kortom, het is uiterst handig als elk plekje in jouw woning een duidelijke functie heeft met aangepast design. Zo functioneert je woning als een soort manager van je leven. Hierdoor heb je jouw tijd perfect onder controle en creëer je meer vrije tijd voor jezelf, je gezin, familie en vrienden.

Toch liever een interieurvormgever inschakelen om orde in de chaos te scheppen? Reken op de skills van het creatieve Paula Goulmy-team om jouw project tot leven te wekken.