Verlichting is een belangrijke basis voor uw interieur en wordt vaak onderschat. De toegevoegde waarde van de juiste verlichting is heel groot en kan een interieur maken of breken. Hiervoor kan je een lichtplan laten maken. Paula Goulmy interieurvormgeving begint bij het begin en brengt uw lichtsituatie, wensen en indeling in kaart. Wij creëren interactie en spanning tussen vorm en functie, maar ook tussen architectuur en interieur. Essentieel voor een goed verlichtingsplan is een plattegrond op schaal.

Een verlichtingsplan stellen we op in een aantal stappen:

 • Plattegrond maken
  De plattegrond op schaal met hierin het interieur, objecten die uitgelicht moeten worden en ramen en deuren.
 • Functie van de verlichting bepalen
  Per gedeelte van een ruimte wordt de functie van de verlichting bekeken.
 • Soorten verlichting bepalen
  Er kan vanaf nu worden bekeken, welk soort verlichting in welke ruimte geschikt is. De verlichting is onder te verdelen in 4 categorieën; basisverlichting, decoratieverlichting, accentverlichting en werkverlichting.

Woonkamer lichtplan laten maken

De woonkamer is een van de belangrijkste ruimtes in een woning. In deze kamer ben je het grootste gedeelte van de tijd aanwezig. Het is daarom belangrijk dat het licht zorgt voor een goede sfeer, dat de woonkamer ruimtelijk oogt én dat er voldoende licht is voor praktische zaken zoals het lezen van de krant.

Het lichtplan dient ook rekening de houden met de aansluitpunten in de woonkamer. Je kunt bijvoorbeeld de eettafel in de woonkamer plaatsen en daar licht boven willen hebben, maar dan moeten de aansluitingen dat wel toelaten. Daarnaast is het zonde als je een aansluiting mist en deze ongebruikt laat.

De soorten licht in een woonkamer:

 • Algemene verlichting: basisverlichting voor voldoende (rustig) licht.
 • Daglicht: Het plan houdt rekening met plaatsen waar niet genoeg daglicht is.
 • Werkverlichting: Functioneel licht om bijv. te lezen, eventueel dimbaar.
 • Accentverlichting: Licht een bepaalde plek uit met bijv. een spotje.
 • Decoratieve verlichting: Licht voor een mooi effect zoals een haardvuur.

Lichtplan laten maken kosten

Wat kost het laten maken van een verlichtingsplan? Het is begrijpelijk dat je wilt weten wat kost om een goed lichtplan te laten maken, echter hangt dit af van meerdere factoren. Het maken van een lichtplan is maatwerk en de hoeveelheid uren die hiervoor nodig zijn hangen sterk af van; de grootte van de ruimte, het aantal ruimtes én de complexiteit van de opdracht. Het heeft allemaal invloed op de totale kosten.

Wil je een lichtplan voor je woning? In sommige gevallen hoeft dit niet veel te kosten. Je kunt vrijblijvend een offerte aanvragen voor jouw project. We maken altijd eerst een afspraak zodat je persoonlijk kennis met ons kunt maken. Tijdens de kennismaking bespreken we samen de mogelijkheden.