De woonkamer is een belangrijke ruimte van het huis. Je besteedt in de woonkamer de meeste tijd én je gasten zullen meestal ook in het woongedeelte zijn. Het is dus belangrijk dat je je zelf prettig voelt in de woonkamer en dat de woonkamer sfeervol en prettig oogt. Verlichting bepaalt voor een groot deel; de grootte van de woonkamer, de sfeer en het zicht. Niet alleen sfeerlicht is belangrijk, maar ook praktisch licht voor wanneer je bijvoorbeeld eet in de woonkamer. Ook kan het zijn dat je een spelletjeshoek hebt waar je genoeg moet kunnen zien. Een woonkamer verlichtingsplan houdt hier rekening mee.

Woonkamer verlichtingsplan laten maken

Paula Goulmy interieurvormgeving bestaat uit een team van specialisten. Ze hebben ervaring met het maken van interieur- en lichtplannen voor zowel bedrijven als particulieren. Wil je een woonkamer lichtplan laten maken? Vraag dan gerust het woonkamer verlichtingsplan aan!

De hoeveelheid licht en de juiste lichtval is belangrijk voor het interieur. Het belang wordt vaak onderschat. De juiste verlichting kan de woonkamer maken of breken. We beginnen bij het begin wanneer we een lichtplan maken. We brengen eerst alles in kaart; de lichtsituatie, de indeling van de woonkamer en uw wensen. Daarna laten we onze creativiteit de vrije loop en spelen we met de interactie tussen vorm en functie. Dit zetten we om in een woonkamer verlichtingsplan op schaal.

Zo gaan we te werk:

 • We pakken de plattegrond erbij
  Zo kunnen we zien waar alle objecten staan die licht nodig hebben en waar de ramen en deuren zitten.
 • Functie van de verlichting bepalen
  Per gedeelte van een ruimte wordt de functie van de verlichting bekeken.
 • Soorten verlichting bepalen
  Er kan vanaf nu worden bekeken, welk soort verlichting in welke ruimte geschikt is. De verlichting is onder te verdelen in 4 categorieën; basisverlichting, decoratieverlichting, accentverlichting en werkverlichting.

Het lichtplan dient ook rekening de houden met de aansluitpunten in de woonkamer. Het woonkamer verlichtingsplan brengt de aansluitpunten in kaart zodat lampen op de juiste plek kunnen hangen. Zo worden er geen aansluitpunten over het hoofd gezien én er kan bijvoorbeeld rekening worden gehouden met een hanglamp boven de eettafel.

De soorten licht in een woonkamer:

 • Algemene verlichting: basisverlichting voor voldoende (rustig) licht.
 • Daglicht: Het plan houdt rekening met plaatsen waar niet genoeg daglicht is.
 • Werkverlichting: Functioneel licht om bijv. te lezen, eventueel dimbaar.
 • Accentverlichting: Licht een bepaalde plek uit met bijv. een spotje.
 • Decoratieve verlichting: Licht voor een mooi effect zoals een haardvuur.

Lichtplan offerte aanvragen

Verlichtingsplan woonkamer nodig? Afhankelijk van de grootte van de woonkamer en de hoeveelheid werk wordt er een offerte opgesteld. Een woonkamer verlichtingsplan hoeft niet veel te kosten. Vooral wanneer het een relatief kleine woonkamer betreft. Je kunt vrijblijvend een offerte aanvragen voor een verlichtingsplan. We maken altijd eerst een afspraak zodat je persoonlijk kennis met ons kunt maken. Tijdens de kennismaking bespreken we samen de mogelijkheden.